תהליך הטיפול באבנים בכליות כולל ארבעה שלבים מרכזיים: אבחון ראשוני בעקבות כאבים במותן, הערכת אורולוג באמצעות בדיקות הדמיה (CT או אולטרסאונד), החלטה על מעקב שמרני לפליטה ספונטנית או התערבות כירורגית (ריסוק בלייזר), ותקופת התאוששות קצרה הכוללת אשפוז של 1-3 ימים בהתאם לסוג הפרוצדורה שנבחרה.
כרופא המנהל את היחידה לאנדואורולוגיה בשיבא, אני מלווה את המטופל לאורך כל מסלול הטיפול — מהרגע שבו מופיע הכאב החריף ועד לחזרה מלאה לשגרה. המומחיות שלי מאפשרת לי לזהות מתי ניתן להמתין לפליטה טבעית של האבן ומתי נדרשת התערבות כירורגית מהירה כדי למנוע נזק בלתי הפיך לכליה, תוך הקפדה על פרוטוקול הכנה והתאוששות קפדני.
השלב הראשון – כאבים כתוצאה מהמצאות אבנים בכליות
הביטוי הנפוץ ביותר של אבני כליה חוסמות בדרכי השתן הוא כאבים לסירוגין במותן. מהרגע שהמטופל חש כאבים, במידה והכאבים אינם חזקים מאוד, יטול המטופל משככי כאבים נפוצים כמו אקמול או אופטלגין בביתו. במידה והכאבים נמשכים, אינם מגיבים למשככי כאבים או מלווים בהקאות והתייבשות – בדרך כלל יפנה המטופל לרופא משפחה אשר יבצע הערכה ראשונית קלינית ובמידת האפשר בדיקות דם ובדיקות הדמיה.
ליצירת קשר מלאו טופס ונחזור אליכם בהקדם
במידה והמצב אינו חריף ,והכאבים נשלטים על ידי משככי כאבים, ללא הקאות, ללא סימני זיהום וללא סימנים של סבל כלייתי בבדיקות הדם (עלייה משמעותית ברמת הקראטינין בדם) יופנה המטופל לבדיקת הדמיה (אולטרסאונד או סי.טי). במידה והמצב הוא חריף – יופנה המטופל לחדר מיון בבית חולים או מרכז רפואה דחופה של קופת חולים לקבלת טיפול דחוף או אשפוז.
השלב השני – הערכת אורולוג
לאחר בדיקת ההדמייה, במידה ומאובחנת אבן חוסמת בדרכי השתן (בשופכן או במוצא הכליה), יופנה המטופל לאורולוג אשר יבצע הערכה נוספת. במידה והמצב אינו חריף – אין צורך באשפוז בבית חולים וניתן להמשך בטיפול ומעקב על ידי אורולוג במרפאה.
במידה והרושם כי ישנו סיכוי גדול שהאבן תצא באופן ספונטני עם ההשתנה – קרי אבן קטנה יותר (לרוב עד 5 מ”מ) ובמיקום נמוך יותר במערכת השתן (קרוב יותר לשלפוחית השתן), ניתן להמשיך ולעקוב אחר מיקום האבן במסגרת מרפאתית – כל שבוע-שבועיים ביקורת לשם הערכת הכאבים, זיהוי סימני זיהום, מעקב בדיקות דם ובדיקת אולטרסאונד.
במידה והאבן אינה נפלטת לבדה תוך 4-6 שבועות – המטופל מופנה לריסוק האבן.
אופן ביצוע ניתוח לריסוק אבנים בכליות
במידה והרושם כבר בתחילת האבחון הוא שהאבן לא תיפלט לבדה (אבן גדולה ובמיקום גבוה יותר במערכת השתן) – יופנה המטופל כבר לאחר האבחנה לניתוח לריסוק אבני כליה.
בכל המקרים – במידה ומתפתח מצב חריף במשך המעקב – המטופל יופנה לחדר מיון או לריסוק דחוף של האבן. לקראת הניתוח המטופל מתבקש להיות בצום מאכילה ושתיה למשך 6 שעות. במידה והניתוח הוא מלעורי או בריסוק עם גלי הדף – על המטופל להפסיק מדללי דם מספר ימים לפני הניתוח.
משך ההפסקה תלוי בסוג המדלל (אספירין/פלביקס/ברילינטה – 5-7 ימים, קומדין – 7 ימים, קלקסן – 24 שעות, פרדקסה/אליקוויס – 3 ימים). לפני ניתוח אורטרוסקופיה ניתן לעיתים להמשיך בנטילת מדללי דם כתלות בסיכון בהפסקתם (ההחלטה היא של הרופא המנתח טרם הניתוח).
התאוששות לאחר ניתוח אבנים בכליות
לאחר הניתוח המטופל מאושפז 1-3 ימים בבית החולים כתלות בסוג הניתוח. במידה ומדובר באורטרוסקופיה או בריסוק בעזרת גלי הדף, ניתן להשתחרר באותו יום או לאחר יממה. במידה ומדובר בריסוק מלעורי (PCNL) יש צורך באשפוז של 2-3 ימים.
לאחר ניתוח אורטרוסקופיה בדרך כלל יש צורך בהשארת תומכן בשופכן למספר ימים עד מספר שבועות. לאחר ריסוק מלעורי מושאר קטטר שתן שופכתי, נקז מותני ולעיתים תומכן בשופכן. למעט מקרים חריגים, הצנרת היא זמנית ומוצאת בהדרגה לאחר הניתוח.
שאלות ותשובות: הפרוצדורה לטיפול או ניתוח באבנים בכליות
1. מתי ניתן להסתפק במעקב מרפאה ומתי יש לפנות בדחיפות לחדר מיון?
במידה והכאבים נשלטים על ידי משככי כאבים ואין הקאות, סימני זיהום או עלייה משמעותית בקריאטינין בדם, ניתן להמשיך בטיפול ומעקב במרפאה. לעומת זאת, במצבים חריפים שבהם הכאבים אינם מגיבים לתרופות, או כשהם מלווים בהתייבשות, הקאות או סימני סבל כלייתי – יש לפנות לחדר מיון או למרכז רפואה דחופה.
2. באילו מקרים ימליץ האורולוג על המתנה וניסיון לפליטה ספונטנית של האבן?
המתנה ומעקב (למשך 4-6 שבועות) אפשריים כאשר יש סיכוי גבוה שהאבן תצא לבדה. לרוב מדובר באבנים קטנות יחסית (עד 5 מ”מ) הנמצאות במיקום נמוך במערכת השתן (קרוב לשלפוחית). המעקב כולל ביקורת מדי שבוע-שבועיים להערכת כאבים, בדיקות דם ואולטרסאונד.
3. מהן הנחיות הצום והפסקת מדללי הדם לקראת הניתוח?
לפני הניתוח יש להקפיד על צום מלא (אוכל ושתייה) למשך 6 שעות. בנוסף, בניתוחים מלעוריים או בריסוק בגלי הדף, חובה להפסיק נטילת מדללי דם מספר ימים מראש (החל מ-24 שעות לקלקסן ועד 7 ימים לקומדין או אספירין). בניתוחי אורטרוסקופיה, ההחלטה על הפסקת המדללים מתקבלת על ידי הרופא המנתח בהתאם לסיכון האישי של המטופל.
4. כמה זמן נמשך האשפוז לאחר הניתוח ומה קובע את אורכו?
האשפוז נע בין יום אחד לשלושה ימים, בהתאם לסוג הפעולה:
-
אורטרוסקופיה או גלי הדף: ניתן לרוב להשתחרר באותו יום או לאחר יממה אחת.
-
ריסוק מלעורי (PCNL): מצריך אשפוז ממושך יותר של 2-3 ימים לצורך השגחה.
5. איזו “צנרת” זמנית עשויה להישאר בגוף המטופל לאחר הניתוח?
לאחר אורטרוסקופיה, מושאר לרוב תומכן (סטנט) בשופכן למספר ימים עד שבועות. בניתוח מלעורי עשויים להישאר קטטר שתן, נקז מותני ולעיתים גם תומכן בשופכן. בכל המקרים (למעט חריגים), הצנרת היא זמנית בלבד ומוצאת בהדרגה על ידי הצוות הרפואי לאחר הניתוח.
לשאלות נוספות או התייעצות עם ד”ר ניר קליינמן, צרו איתנו קשר ונשמח לסייע בכל.
קראו עוד מידע מקצועי מהאתר שלנו בנושא זה: